Wat betekent Yoga?

Yoga betekent vereniging, eenheid. Een woord voor het streven naar spirituele realisatie en integratie in het dagelijkse leven. Yoga is een duizenden jaren oude traditie. Er zijn veel vormen van yoga ontwikkeld. De meest bekende zijn:

Bakthi Yoga
Eenheid bereiken door onbaatzuchtig liefde, devotie
Karma
Door onbaatzuchtig te leven en werken
Raja
Door meditatie
Jnana
Door intellectuele kennis
Hatha
Door middel van het lichaam

Hatha? Wat betekent dit?

Letterlijk: Ha – zon, tha – maan. Het verenigen van deze 2 energieën.

Dit is de meest bekende vorm van yoga in het westen. De combinatie van houding ( ãsana) en ademhaling (prãnãyãma) concentreert de geest en brengt hem tot rust. Yoga houdingen zijn verder ontwikkeld om het lichaam te reinigen, verstevigen en zuiveren. Het oefenen van yoga houdingen verbetert onze dagelijkse stressbestendigheid en maakt ons meer bewust van patronen in onze houding en onze bewegingen. Het brengt meer rust en gezondheid. Om deze redenen is yoga een onmisbaar deel van het leven voor steeds meer mensen geworden.

Is yoga iets voor mij?

Dat kan je eigenlijk alleen maar weten door zelf te proeven! (proefles € 7.00 )
Maar yoga kan iets betekenen voor iedereen: jong en oud, mannen en vrouwen, gezonde of zieke mensen. “Wie kan ademen, kan yoga beoefenen.” Yoga kan altijd worden aangepast aan uw individuele behoeften, ongeacht de omstandigheden.

Wat heb ik nodig om het te beoefenen?

Alleen maar jezelf, met liefde, geduld en wat discipline. Verder kan je eigen mat een goede gronding geven. Gemakkelijk kleding

Wat is Vinyasa Power Yoga?

Een meer ‘flowing’, dynamische en uitdagende vorm van hatha yoga. Net als bij ‘vini-yoga’, gaan de wortels terug naar Professor Krishnamacharya in Zuid- India. Patabi Jois, een leerling van hem, heeft veel studenten ,vooral uit Amerika, opgeleid tot Ashtanga vinyasa yoga. Een vaste serie oefeningen uitgevoerd met de kracht van de adem en bhandas (locks ) om de levensenergie op te wekken en te concentreren. Wekt warmte op waarmee de spieren en gewrichten steeds soepeler worden. Power Yoga is hierop gebaseerd maar is wel rustiger. Vinyasa betekent een intelligente, creatieve opbouw van een serie houdingen, lessen. Dit kan gebruikt worden in gewone yogalessen en ook in poweryoga. Geeft doorstroming in een les.

Aanbevolen boeken

Er zijn zo veel!!

Onze favorieten zijn:

Yoga for your life, M. Pierce
Yoga boeken van Tara Fraser (ook power yoga)
Fit en gezond met Yoga, Howard Kent

Dit zijn allemaal heel praktische boeken, met series van oefeningen en achtergrondinformatie.

The Heart of Yoga, van T.K.V. Desikachar, een leraar (zoon van Krishnamacharya). Hij heeft ons veel geleerd en inspireert ons nog steeds.

Dit is een boek met theorie gebaseerd op de Sutras van Patanjali, maar ook met praktische oefeningen.
The essence of Yoga, van Bernard Bouanchaud, over Patanjali yoga sutra’s.

 

Meer informatie of gewoon even kennismaken?

NEEM CONTACT OP